headerfoto

  

Pieterpad ervaringen

Mei 2009

Van 13 april t.m. 2 mei maakte Leon een trektocht met rugzak en tent over het Pieterpad.
Vorig jaar liep hij al de eerste 130 km. van Pieterburen naar Coevorden. Nu van Coevorden naar het eindpunt: de St. Pietersberg in Maastricht.
360 wandelkilometers in 18 dagen.
Lees hier zijn ervaringen en bekijk de foto's.

Wat een mooi land!Schipbeek
Mede door het geweldig mooie weer is het een schitterende tocht geworden. Slechts één dag heb ik in de regen gelopen, maar het bladerdak van de bossen in midden Limburg hield de meeste nattigheid tegen.
Door het Pieterpad te lopen heb ik Nederland weer anders leren kennen.
Zowel wat betreft het landschap als zijn bewoners.
Wat wonen we toch in een mooi en afwisselend land!
De Sallandse heuvelrug, waar ik ’s morgens vanaf de Archemer- en de Lemelerberg de nevel zag optrekken boven de heidevelden. Hier zag ik ’s morgens vroeg door de verrekijker van een natuurwachter een korhoen. Dit is de enige plaats in Nederland waar deze dieren nog in het wild voorkomen.
Het mooie parkachtige coulissenlandschap van de Achterhoek: Landerijen afgewisseld met bossen met veel prachtige kastelen en landhuizen.
De stuwwallen bij Groesbeek, waar nog veel wild zit in de bossen. Ik zag fazanten en reeën vlak voor mij het pad oversteken!
Door de bossen en langs de aspergevelden van Noord en Midden Limburg.
Door de oude stadjes Gennep, Venlo, Roermond, Sittard en tenslotte Maastricht, de bruisende stad in de zon.
De grote rivieren: Overijsselse Vecht, Rijn en Maas die vaak ongemerkt mijn leidraad waren door dit mooie landschap. De talloze beken en slootjes die door het landschap meanderen.

Wat een mooie mensen!Pieterpadbankje
Maar niet alleen het landschap was boeiend, dat waren ook de bewoners. Spontane ontvangsten met koffie of thee, zomaar ergens langs het pad. Mensen die een belangstellend praatje met me aanknopen, veronderstellend dat je met zo’n grote rugzak wel iets te melden zult hebben.
De eigenaren van de mini- en boerderijcampings die hun veldje met veel liefde en respect voor de rust en de natuur ingericht hebben en perfect onderhouden. Waar weinig regeltjes zijn en waar je gewoon een picknickbank krijgt aangeboden om naast je tent te zetten of waar je uitgenodigd wordt om in de keuken je potje te koken.  
Leuk om te merken hoe de dialekten veranderen naar mate de wandeling vordert.
En ook weer de ontmoetingen die ik had met andere wandelaars. Elk met hun eigen verhaal. Zoals Koen, die ik even na Sittard ontmoette en met wie ik de laatste twee dagen samen liep. 28 jaar en bepakt en bezakt onderweg naar Santiago. Ongebonden, geen tijdsplan, alleen een wens en een richting.

Wat mooi om te doen!Tentje bij zonsopgang
Door de combinatie van wandelen en kamperen kwam ik als buitenmens goed aan mijn trekken. Drie weken lang leefde ik in het groen. ’s Morgens werd ik wakker ritste mijn tentje open en zag de zon zijn best doen de ochtendnevel te verdrijven. Een perfect begin van de dag.
Ik kwam er weer opnieuw achter dat alles wat je thuislaat meegenomen is.
Materiële luxe maakte plaats voor andere luxe: Frisse lucht, rust, stilte, ontspanning, blauwe lucht, frisse regen, de wind door mijn haren, de zon op mijn gezicht, het fluiten van de vogels, de geur van het bos.
Na een paar dagen kwam ik in de “onderweg zijn”-stand te staan: niet meer bezig met los komen van thuis, hoever ben ik al of hoelang moet ik nog? Ik was onderweg, van moment tot moment en ik zag wel wat de dag me brengen zou. Hierdoor had ik nog meer aandacht voor mijn omgeving en kon ik nog meer genieten van deze wandeling.

En jij?
En hoe zal jij het Pieterpad ervaren?
Welke indruk maakt Nederland en zijn bewoners op jou?
Welke mensen kruisen jouw pad?
Wil je daar achterkomen, maar heb je geen zin om een zware rugzak te sjouwen, of om een ingewikkeld logistiek vervoersplan te maken? Doe dan mee aan een van onze kampeerwandelweken over het Pieterpad.
Je kunt je inschrijven via deze website.
Er zijn nog 4 plaatsen beschikbaar in week 1 (Pieterburen – Coevorden) 15-22 aug.
Er zijn nog 6 plaatsen beschikbaar in week 2 (Coevorden – Doetinchem) 22-29 aug.

Wellicht tot ziens op het Pieterpad.

Wandelgroeten van Ans en Leon Hermans

Klik hier voor de foto’s:
Coevorden – Doetinchem (21)
Doetinchem – Lottum (22)
Lottum – Maastricht St. Pietersberg (20)