headerfoto

Richting Brest (1)

Oktober 2009

Ter voorbereiding op de kampeerwandelweken over het Europees Kustpad in 2010 liep Leon alvast de eerste kilometers richting Brest. In drie weken met rugzak en tentje van den Helder naar Vlissingen. Door duinen en bossen, over dijken, boulevards en over het strand. Het werd een prachtige ontmoeting met de elementen.

Ontmoeting met de elementen
Vanaf de start van mijn wandeling in Den Helder tot en met de laatste wandeldag naar Vlissingen speelden de elementen een grote rol.

Vuur.
De zon scheen vaak tijdens mijn wandeling. Aan de kust altijd net iets krachtiger dan in het binnenland. Zelfs eind september, begin oktober liep ik nog vaak in mijn T-shirt en moest ik mij insmeren met zonnebrandcrême. Op het terras van een strandtent achter het glas, uit de wind en in de zon was het goed toeven.  En 's avonds aan het strand van Bloemendaal werd ik beloond met een prachtige zonsondergang.

Lucht.
Vanaf de duintoppen zag ik prachtige wolkenformaties. Ik kon goed aan zien komen wat voor weer het de komende uren ging worden. En soms zag ik een strak blauwe lucht met daarin de strepen van een vliegtuig wat misschien net was opgestegen van Schiphol.
Met een noordwestenwind in de rug was het aangenaam lopen over het strand, niet alleen vanwege het duwtje in de rug, maar vaak ook vanwege de verkoeling. Ter hoogte van Petten zag ik ver in zee de windmolens schitteren in de zon. En ook bij de dijken van de Deltawerken in Zuid Holland en Zeeland wordt dankbaar gebruik gemaakt van energiewinning door de altijd aanwezige wind. Een heel wat milieuvriendelijker vorm van energiewinnen dan de kerncentrale bij Petten waar ik met een grote boog omheen loop.

Aarde.
In de beschutting van duinpannen bij Schoorl was het stevig aanpoten door het mulle zand. Dan liepen de schelpenpaadjes over de duintoppen van Walcheren heel wat prettiger. Een enkele etappe was het asfalttrappen, zoals het stuk van Julianadorp naar Petten en de etappe van Hoek van Holland naar Brielle. Geef mij dan maar de onverharde paadjes door de duinen en de bossen zoals bij Noordwijk, of het harde strand bij eb waar ik net niet in wegzak. 

Water.
Overal zie ik de strijd van de mens tegen de kracht van het water. De Hondsbosche zeewering met de waker-, slaper en dromerdijk in Noord Holland. De verstevigde duinen in Zuid-Holland waar nog steeds helmgras wordt aangeplant en waar het strand nog elk jaar wordt opgespoten. En natuurlijk de imposante Deltawerken waar ik over de Haringvlietdam, de Brouwersdam en de Oosterscheldekering loop. Gelukkig zorgt het zeewater ook voor het toerisme waardoor er altijd wel een strandtent in de buurt is om even uit te rusten en er genoeg campings zijn om deze kamperwandeling mogelijk te maken. Een paar keer moet ik tijdens deze wandeling ook over het water, zoals bij het Noordzeekanaal en de Nieuwe Waterweg waar de zeeschepen dicht aan me voorbij varen op weg naar de havens van Amsterdam en Rotterdam om te laden of te lossen.
Zelf werd ik van het water hooguit nat door een enkele regenbui of door het opspatten van de golven tegen de rotsblokken van de pier van Hoek van Holland.

In Vlissingen aangekomen zitten er bijna 400 km kustpad in mijn benen. Vol met mooie indrukken en ervaringen. Het is nog een eind naar Brest, maar ik verlang nu al naar mijn her-ontmoeting met de elementen in 2010 tijdens mijn kustpadwandeling langs de Belgische en Noord Franse kust.

Zelf (een deel van) het Europees Kustpad lopen?
Wil je ook een of meer weken wandelen over het afwisselende kustpad, maar heb je geen zin om een zware rugzak te sjouwen, een ingewikkeld vervoersplan te maken, of om in dure en onpersoonlijke hotels te slapen? Doe dan mee aan een van onze kampeerwandelweken over het Europees kustpad. Van 15 t.m. 29 mei 2010 organiseren wij twee kampeerwandelweken met bagagevervoer: van Den Helder naar Haarlem en van Haarlem naar Hoek van Holland. Elders op deze website vind je hierover alle informatie.

Klik hier voor de foto's:

Den Helder - Haarlem (20)
Haarlem - Hoek van Holland (21)
Hoek van Holland - Westenschouwen (21)
Westenschouwen - Vlissingen (19)